در حالی که کارگاههای بافندگی شهر اردبیل از قرنها پیش شهرت داشتهاند، قالیهای این شهر کمتر از شهرهایی مانند تبریز یا کاشان شناخته میشوند.
متخصصان حتی تا آنجا پیش رفته اند که بدانند آیا واقعاً فرش های اردبیل در شهری به همین نام بافته شده است؟ آرتور آپهام پوپ و چند متخصص از این ایده که فرش اردبیل در کارگاههای سلطنتی بافی واقع در تبریز تولید میشود، دفاع میکنند.
پوپ با بررسی بخشی از روفرشی 12 متری سرمه ای اظهار داشت که نخ های به کار رفته در این فرش ها از پشم گوسفندان سلطنتی پرورش یافته در اهر، منطقه ای واقع در شمال غربی تبریز است.
از سوی دیگر، بر اساس کتیبه ای از فرش عاج رنگ که نام مقصود کاشانی معینی (مقصود کاشان) را تداعی می کند (تصویر 4 و 5)، برخی دیگر معتقدند که این فرش ها در کاشان بافته شده است.
اما به احتمال زیاد این فقط محل تولد یا سکونت این مقصود را مشخص می کند.
قالیهای اردبیل در واقع آثار امضایی هستند: بالای فرش شعری از حافظ (در دنیا پناهی جز تو نیست / و سرم جز بارگاه تو چارهای نمییابد) به چشم میخورد.
نام مقصود کاشانی که به گفته ای.جی براون و پوپ استاد بافنده این قالی ها خواهد بود.
کاشان به عنوان یکی از مراکز تولید فرش ایرانی، به گفته براون، می تواند محل آموزش مقصود باشد.
اما جزئیات و رنگ های خاص این فرش ها آنها را به فرش های کلاسیک بافته شده در کاشان نزدیک می کند
همچنین نقوش خاصی از این قالی ها که فرم ها و نقوش کلاسیک هنر تیموری را تداعی می کند، یادآور آشنایی هنرمند طراح با اصول مکتب هرات است.
این تاریخ گذاری نه تنها اطلاعاتی در مورد کیفیت مخمل ها و مواد به کار رفته در بافت این قالی ها، بلکه در مورد هنر و مهارت بافندگان و طراحان ایرانی در اواسط قرن شانزدهم به دست می دهد.
دیدگاه شما با موفقیت ثبت شد.